tambur

tambur

måndag 30 december 2013

God mat och goda vänner

Idag hade vi jultidens, och kanske årets, sista middagsbjudning. Efter den här julen känns det som om vi har blivit ett bra team för att ordna matbjudningar. Men idag skulle det inte längre vara julmat. Istället tänkte jag pröva på ett säkert kort. Säkert, eftersom det var supergott då vi åt det hos brorsan och söta svägerskan för nåt år sedan. Jag visste att jag hade receptet någonstans. Hade bett om att få det efter den där goda middagen. När jag väl fick fram det handskrivna receptet visade det sig vara rätt så länge sen vi åt just den middagen hos brorsan. Receptet på marinerade broilerspätt med sesamfrön var daterat 1.5.2007! Tänk att jag ännu kunde minnas den goda smaken! Kan bara igen konstatera att just brorsan och svägerskan har bjudit på mycket god mat och inspirerat många gånger!

Nu ändrade jag lite på receptet. Mest på grund av att min graviditetshjärna gör mig extra virrig så jag glömde bort att ha i citronsaft även om jag redan hade skurit upp citronen. Men, pröva gärna dethär! Det är enkelt och supergott!

BROILERSPÄTT ca 6 pers. (Vi var fyra vuxna o fyra barn och det räckte bra.)
Broilerfileer 1 kg
2 msk honung
Vitlök
1/2 dl soyasås, men jag satte istället en färdig teryakisås med sesamfrön
2 msk chilisås
1-2msk citronsaft
Kryddor (dem glömde jag också. Men det fanns ju en del i den där teryakisåsen...)

Skär köttet i ca 1cm breda strimlor.
Lägg köttet och de övriga ingredienserna i en stadig påse, blanda och låt stå några timmar. 
Blötlägg ca 25 trägrillpinnar.
Trä köttet på pinnarna. Strö över sesamfrön.
Lägg spätten på en plåt med bakplåtspapper. Sätt på en aluminiumfolie om du vill ha saftigare kött. 
Grädda i ca 180 grader i ca 20 min.

Till spätten serverade vi sallad och pappan tillredde risotto med vitt vin, parmesan och persilja. Även här hade vi konsulterat min lillebror och utgick från följande recept: 

Efterrätten stod vår egen lilla storasyster för. Hon serverade bananasplit med egen kokad chokladsås och mycket vispgrädde. Hon är duktig i köket hon. Ibland säger hon att hon ska bli kock! 

Vår lille storebror bjöd mest på sin charm -och så fick vi ta del av några låtar från hans playlist ;) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar